Wszystko o konkursie kulinarnym na najlepszą rybną potrawę z wykorzystaniem morskich składników

Jeżeli jesteś pasjonatem gotowania i pragniesz podzielić się swoją kulinarną kreatywnością, zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym. Głównym tematem konkursu jest przygotowanie najwyższej jakości dania rybnego. Ryba, kluczowy składnik każdego zgłoszonego dania, musi pochodzić bezpośrednio z wód Świnoujścia. Wykazanie swoich zdolności kulinarnych może okazać się nie tylko satysfakcjonujące, ale również lukratywne – pula nagród wynosi 1000 złotych.

Jeśli chcesz wziąć udział, musisz dostarczyć swoje danie do specjalnie oznaczonego stoiska 31 sierpnia 2024 r. o godzinie 13.30. Stoisko znajduje się na placu Miejskiego Domu Kultury Filia nr 3 przy ulicy 1 Maja 40 w malowniczej miejscowości Karsibór.

Adrianna Kutelska, członek zarządu osiedla Karsibór, przypomina, że regionalna sztuka kulinarne to nie tylko smaki, ale również refleksja nad historią, kulturą i stylami życia regionu. Wyspa Karsibór, otoczona wodami bogatymi w różne gatunki ryb takie jak okonie, sandacze, miętusy i trocie, oferuje dostęp do świeżych, lokalnych składników. W tych wodach można również spotkać szczupaki, liny, karasie oraz morskie flądry, stornie i gładzice.

Okolice Karsiboru są niezwykle malownicze. Wsteczna Delta Świny to fragment Zalewu Szczecińskiego, obejmujący obszar ponad 3000 hektarów bagnistych wysepek, szuwarów i płytkich zbiorników wodnych. To unikalny na skalę kraju archipelag wodno-błotnych wysp przeciętych cieśninami i kanałami. Nazwy poszczególnych wysp takie jak: Zajęcze Łęgi, Wydrza Kępa, Koński Smug, Warne Kępy, Trzcinice, Gęsia Kępa, Wielki Krzek czy Karsiborska Kępa są świadectwem lokalnej historii.